Telerik Visual Studio Extensions common crash

3 posts, 1 answers
  1. Answer
    Telerik Admin
    Telerik Admin avatar
    1679 posts
    Member since:
    Oct 2004

    Posted 18 Oct 2012 Link to this post

    Since the Q3 2012 release we have identified a common scenario when Telerik Visual Studio extensions crash which leads to various problems when using any Telerik project template or wizard. The crash happens when you have multiple Telerik Visual Studio extensions with different versions (e.g. Q2 2012 SP2 and Q3 2012).

    To resolve the issue you need to ensure that all Telerik Visual Studio extensions installed have the same version. If you are using Visual Studio 2010/2012 the easiest way is to upgrade all Telerik Visual Studio extensions to the latest version (which is the same) through the Visual Studio Extension Manager.

    For Visual Studio 2008 you need to upgrade all Telerik products with Visual Studio extensions to the same version using the Telerik Trial Web Installer or the Telerik Control Panel.

    We are currently resolving the issue on our side so that no crashes happen in future releases. Please excuse the inconvenience caused.

    Kind regards,
    Petar Raykov
    The Telerik team

    As some customers reported issues resulting in being unable to perform the above procedure or it not helping in all cases we created a very simple tool for cleaning all Telerik VS Extensions older than our latest version.

    You can find the patch attached to this post. Make sure you do not have any running Visual Studio instances when you run the tool.

    Note: Running the patch will resolve all version-conflict-related issues (including Visual Studio crashes outlined in this post), but will leave you without VSExtensions in case you have not installed our latest version. The easiest way to get those back is just getting the extensions once more through the Visual Studio Online Gallery.
  2. Doug
    Doug avatar
    26 posts
    Member since:
    Feb 2011

    Posted 19 Oct 2012 Link to this post

    More issues.  I have updated all the control modules that I have installed on my desktop to the newest versions so all are in sync with Q3 2012.  I am now having an issue where I can't open any forms with the datepicker on it.  The page wont display in design mode and says my datetime controls are either undeclared or never assigned.  I tried creating a new form and placing the datetime picker control on it but received an error.  The RadTimePicker will allow itself to be placed on the winform but the RadDateTimePicker will not.

    Image attached

  3. DevCraft R3 2016 release webinar banner
  4. Stefan
    Stefan avatar
    2891 posts

    Posted 22 Oct 2012 Link to this post


    We are aware of this issue and I am glad to inform you that it is already addressed in a silent and an internal build. You can either use the internal build, or to uninstall the current version from your computer, download the installer once again (the silent build) and reinstall the suite with it. 

    To download the installer:
    - Login to your Account
    - Click Manage products > DefCraft [version]
    - Click the Download installer and other resources button on the right
    - Click the Browse all files link in the RadControls for WinForms pane
    - Click the Automatic installation link

    Please excuse us for the introduced inconvenience. Let me know if you continue experiencing the issue afterwards.
    the Telerik team
    You’ve been asking for it and now it’s time for us to deliver. RadControls for WinForms Q3 2012 release is just around the corner. Sign up for a free webinar to see first all the latest enhancements.
Back to Top